quinta-feira, 25 de novembro de 2010

MACKENZIE UNIVERSITEIT: TER VERDEDIGING VAN DE VRIJHEID VAN RELIGIEUZE UITSPRAKEN

Joel Theodoro is een presbyteriaanse predikant in Rio de Janeiro

Dit manifest is een gezamenlijke productie met het oog op die Braziliaanse christelijke denken. Voor onmiddellijke vrijlating.


In Brazilië ligt een voorstel (PL 122/2006) ter tafel om een wet aan te nemen ter “bestrijding van homofobie”.

Deze wet bestempelt “elke intimidatie of kwellende actie van moreel, ethisch, filosofisch of psychologisch karakter” jegens homosexualiteit als een misdaad. Gebaseerd op dit wetsvoorstel begonnen homosexuele activisten in Brazilië met actieve tegenstand tegen christelijke psychologen die behandeling beschikbaar stellen aan hen die homosexualiteit willen verlaten (zoals Rozangela Justino) en tegen predikanten (zoals de Lutherse predikant Ds Ademir Kreutzfeld) die publiekelijk hun kudde hebben aangeraden om een homosexuele levensstijl te vermijden. In 2007 hadden christenen over het algemeen de indruk dat, indien de wet zou worden aangenomen, zij dan gestraft zouden kunnen worden voor het aanduiden van homosexualiteit als zonde, wat tegen de vrijheid van religieuze uitspraken zou zijn zoals gegarandeerd door de Braziliaanse Grondwet. Daarom publiceerde de Presbyteriaanse Mackenzie Universiteit in São Paulo (een zeer oude Presbyteriaanse instelling van hoger onderwijs met ruim 45.000 studenten en 1900 professoren) op haar site een deel van de verklaring over dit punt zoals die opgesteld was door dat kerkverband (IPB). Deze post was getekend door de kanselier van de universiteit, Rev. Dr. Augustus Nicodemus Gomes Lopes.

Onlangs is deze publicatie en die onderwijsinstelling door gay-organisaties (met ruime ondersteuning van de midia) beschuldigd van homofobie. De verklaring is verwrongen en voorgesteld als “bewust bevorderen van het recht om homofobisch te zijn”. De foto van dominee Augustus Nicodemus is op verschillende gay sites op het internet gepubliceerd, vergezeld van hatelijke woorden en beledigende commentaren, gericht zowel tegen hem als tegen evangelische christenen en de Bijbel. Als evangelische christenen in Brazilië vragen wij daarom de gebeden en de steun van medegelovigen in andere landen. We hebben ook besloten om het onderstaande manifest te publiceren en hopen op een ruime verspreiding ervan:

De Presbyteriaanse Mackenzie Universiteit (Universidade Presbiteriana Mackenzie)

Is onlangs aangevallen vanwege een naar beweerd wordt “homofobische” text, die al sinds 2007 op haar site staat. Wij, leden van verschillende Christelijke kerkgemeenschappen, willen ons solidair verklaren met dat onderwijsinstituut. We protesteren tegen het ongedifferentiëerd gebruik van de term “homofobie”, die wordt toegepast op moordenaars, aanranders en discrimineerders van homosexuele personen, maar ook op christelijke religieuze leiders die in het licht van de Bijbel het practiseren van homosexualiteit als zonde beschouwen.

Onze vrijheid van geweten en spreken mag ons niet ontzegd noch verward worden met geweld. Wij geloven dat het benoemen van zonden om mensen tot een vrijwillige bekering op te roepen een integraal onderdeel vormt van de verkondiging van het evangelie van Jezus Christus. Geen haatverklaring kan gebaseerd worden op de prediking van de liefde en genade van God.

Als christenen hebben we de bijbelse plicht om het evangelie van verlossing aan alle mensen aan te bieden. Jezus Christus is gestorven om mensen te redden en met God te verzoenen. Wij geloven, zoals in de Schriften staat, dat iedereen heeft gezondigd en de nabijheid van God ontbeert (Romeinen 3:23). Wij zijn zondaren, allemaal. Er is geen afdeling van “zondaren” en van “niet-zondaren”. De Bijbel geeft ons lange lijsten van zonden en zegt ons dat, zonder Gods vergeving, mensen verloren en veroordeeld zijn. We weten dat de volgende zaken zonde zijn: “ontucht, zedeloosheid en losbandigheid, afgoderij en toverij, vijandschap, tweespalt, jaloezie en woede, gekonkel, geruzie en rivaliteit, afgunst, bras- en slemppartijen, en nog meer van dat soort dingen” (Galaten 5:19). In haar traditionele en historische interpretatie beschouwen de joods-christelijke Geschriften homosexueel gedrag als zonde, zoals te zien is in teksten als Leviticus 18:22, 1 Korintiërs 6:9-10, Romeinen 1:18-32 en andere. Als we hopen op de bekering van de verlorenen, moeten we ook deze zonde noemen. We willen geen wettelijk opgelegde gedragsverandering, maar veeleer de bekering van het hart. En bekering van het hart gebeurt niet door uiterlijke dwang, maar door het genadevolle en overtuigende werk van de Heilige Geest van God die, zoals Jezus Christus ons leerde, “overtuigt van zonde, gerechtigheid en oordeel” (Johannes 16:8).

Daarom willen we duidelijk maken dat eventuele aanneming van zogenaamde anti-homofobiewetten ons niet zal hinderen om vrijmoedig die uitnodiging aan allen te geven, een uitnodiging die ook kan worden geweigerd. We pleiten niet voor enige wet die homosexueel gedrag verbiedt; maar we zijn ook tegen enige wet die ingaat tegen een door onze Braziliaanse maatschappij geliefd principe, namelijk de vrijheid van geweten. De Federale Grondwet (artikel 5) garandeert dat “allen gelijk zijn voor de wet” en legt vast dat “vrijheid van geweten en geloof onschendbaar zijn”. Die wet specificeert bovendien dat “aan niemand rechten mogen worden ontkent vanwege religieus geloof of filosofische of politieke overtuigingen.” We zijn dan ook tegen enig uitwendig geweld (intimidatie, bedreiging, verbale of fysieke agressie) bedoeld om iemands gedachten te veranderen. We aanvaarden niet dat criminalisatie van meningen een geldig instrument is voor sociale verandering omdat het, behalve als zijnde ongrondwettig, een golf van ongewenste eigenmachtigheid oproept die de fundamenten van de democartie ondermijnt. Zoals we homosexueel gedrag niet door dwingende maatregelen willen onderdrukken, zo willen we niet dat diezelfde middelen gebruikt worden om ons ervan te weerhouden te prediken wat we geloven. We willen onze vrijheid behouden om publiekelijk bekering en Gods vergeving te verkondigen. We willen het recht behouden om confessionele opvoedingsinstituten te hebben die onze christelijke visie weerspiegelen. We willen garanderen dat onze geloofsgemeenschap zich mag uitspreken over alle zaken die voor de maatschappij belangrijk zijn. Daarom manifesteren we onze algehele instemming met de uitspraak van de Presbyteriaanse Kerk van Brazilië, gepubliceerd in 2007 en gedeeltelijk gereproduceerd op de site van de Presbyteriaanse Mackenzie Universiteit door haar kanselier Rev. Dr. Augustus Nicodemus Gomes Lopes. Indien homosexuele activisten bedoelen om het standpunt van de Presbyteriaanse Mackenzie Universiteit als crimineel aan te duiden, dan moeten ze bereid zijn om ook de Presbyteriaanse Kerk van Brazilië, alle evangelische kerken in dit land, de Rooms Katholieke Kerk, de Joodse gemeente van Brazilië en, in laatste instantie ook de Joods-Christelijke Schriften censureren. Onze grondwet garandeert dat individuele personen, godsdienstige groepen en instituties het recht hebben om hun confessionele standpunt en geweten in onderwerping aan Gods Woord te verwoorden. We stellen ons hierin duidelijk op, opdat die vrijheid ons niet ontnomen worde.

Dit manifest is een gezamenlijke productie met het oog op die Braziliaanse christelijke denken. Voor onmiddellijke vrijlating.

Nenhum comentário:

Postar um comentário